Monday, 18 July 2011

Pierś z kurczaka z szałwią

Nabyłam drogą kupna 2 cudowne piersi z kurczaka. Na balkonie w doniczce z ziołami rośnie szałwia. Czemu by tych dwóch produktów nie połączyć w pyszne danie? Szałwi dotychczas używałam jedynie do saltimbocca, ale i z kurczakiem powinna dobrze smakować.
Wzorując się nieco na saltimbocca własnie wymyśliłam nowe danie:


Składniki:
pierś z kurczaka
listki szałwii
śmietana
papryka słodka
papryka ostra
czosnek

Przygotowanie:
Piersi rozkroić na pół, każdą część rozbić tłuczkiem nasmarować czosnkiem i słodką papryką. Na każdej części położyć 2-3 listki szałwii i zawinąć jak zrazy. Obsmażyć na oliwie z masłem. Kiedy piersi będą rumiane dodać niewielką ilość wody i poddusić. Do powstałego sosu dodać śmietanę, paprykę słodką i ostrą po czym jeszcze raz zagotować.
Zamiast wody do sosu, tak jak w oryginalnym przepisie na saltimbocca, można dodać białe wino.

No comments:

Post a Comment