Dorada to niewielka rybka, ale ma spore, łatwe do wyjęcia ości i dużo pysznego białego mięsa. Jest świetna do pieczenia w całości.
Składniki dla 2 osób:
2 średniej wielkości dorady
6 plastrów cytryny
oliwa z oliwek i olej z orzechów laskowych
rozmaryn, sól, pieprz, ziarenka smaku
Przygotowanie:
Dorady dekapitował mój mąż, on też pozbawił je wnętrzności i łusek (są takie czynności kuchenne, które wzbudzają we mnie niechęć do całego dania...)
Wyczyszczone tuszki oprószyć solą i pieprzem i włożyć do wysmarowanej oliwa formy żaroodpornej. Położyć po 2 plasterki cytryny na każdej tuszce i po jednym wewnątrz, Posypać wszystko rozmarynem i polać z wierzchu odrobiną oleju z orzechów laskowych. Zostawić na ok. 2-3 godziny w lodówce, żeby mięso przeszło smakiem cytrynowo-rozmarynowym.
Całość piec w temp. 180 stopni przez ok. 35-40 min początkowo pod przykryciem a w końcowej fazie pieczenia (5 min) bez pokrywki, żeby się wszystko apetycznie zrumieniło.

No comments:
Post a Comment