Koleżanka przywiozła mi z Anglii indyjski ser paneer. W Polsce niestety nawet w sklepach typu "kuchnie świata" nie można go dostać, więc tym bardziej ucieszyłam się z prezentu. No wiem wiem, że można go zrobic samemu w domu, ale szczerze mówiąc jestem na to zbyt leniwa :(
Mając już paneer w domu postanowiłam zrobić swoje ukochane danie z ulubionej knajpki indyjskiej czyli palak paneer (ser paneer ze szpinakiem). Dodatek egzotycznych przypraw nadaje temu daniu bardzo specyficzny i smakowity smak i aromat.
Składniki:
70 dkg mrożonych liści szpinaku
pół puszki krojonych pomidorów w zalewie
2 spora cebula
4-5 ząbków czosnku
4-5 cm kłącza imbiru
2 strączki marynowanego chili lub piri-piri
przyprawa garam masala (ja z powodu chwilowego braku gotowej przyprawy w domu przygotowałam mieszankę przypraw sama zgodnie z: http://pl.wikipedia.org/wiki/Garam_masala)
2 łyżki śmietany do zup
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Drobno pocięte cebulkę i czosnek podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać mieszankę przypraw i chilli i chwilę poddusić całość. Rozmrożony szpinak dodać do garnka z cebulą i dusić przez chwile aż szpinak całkowicie zmięknie. Następnie dolać pomidory z puszki i śmietanę i jeszcze przez chwilę gotować. Na koniec dodać pokrojony w cienkie słupki lub starty na grubej tarce imbir.
Ser paneer pokroić w sporą kostkę (ok. 1,5 cm) i obsmażyć na złoty kolor na oleju. Dodać paneer do sosu szpinakowego i tadam! - danie indyjskie na naszym stole gotowe.
Uwaga 1: często w restauracjach podają zmielony sos szpinakowy - to oczywiście kwestia gustu, i (moim zdaniem) jakości użytego szpinaku :)
Uwaga 2: zamiast obsmażonego sera paneer można dodać pokrojone w kostkę i podsmażone piersi z kurczaka - wtedy danie będzie się nazywało palak chicken.

No comments:
Post a Comment