Tuesday, 13 March 2012

Pasta kanapkowa z makreli

Znudziły mi się kanapki z wędliną lub serem, wiec szukałam alternatywy. Są w sklepach dostępne gotowe pasty kanapkowe, ale ich skład opisany na opakowaniu mnie nieco zniechęcił. Wolę czasem przygotować coś samemu niż wchłaniać te wszystkie konserwanty, barwniki i sztuczne aromaty. A taka własnoręcznie robiona pasta kanapkowa wcale nie zajmuje dużo czasu - zwłaszcza że wszystkie składniki można wrzucić po prostu do blendera... Tym razem jednak robiłam ręcznie.



Składniki:
1 makrela wędzona,
pół małej czerwonej cebuli lub 1-2 szalotki
2 łyżeczki serka Philadelphia naturalnego
ząbek czosnku
sól, pieprz, pietruszka do smaku

Przygotowanie:
Oddzielić mięso makreli od skóry i ości. Mięso rozdrobnić widelcem i wymieszać z serkiem. Serek ułatwi połączenie kawałków mięsa i nada rybie nieco łagodniejszy smak. Cebulkę posiekać bardzo drobno a czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do całej masy przyprawy, cebulę i czosnek i dokładnie wymieszać. Jeżeli pasta jest zbyt gęsta można dodać kilka kropli oliwy (ja używam truflowej - dla super aromatu)

No comments:

Post a Comment