Składniki:
30 dkg boczku wędzonego
15 śliwek suszonych
1 spora cebula
2 łyżki sosu śliwkowego pikantnego
oliwa, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki
Przygotowanie:
Boczek pokroić na słupki i obsmażyć na suchej patelni aż się zrumieni a tłuszcz wytopi. Do boczku dodać pokrojoną dość grubo cebulę i na małym ogniu podsmażać aż się cebula zeszkli. Następnie dodać śliwki suszone przecięte na pół lub na ćwiartki jeżeli były duże i podlać odrobiną wody. Gotować kilka minut aż śliwki wchłoną większość wody a sos się zagęści. W międzyczasie dodać sos śliwkowy i przyprawy. Soli nie dodawałam, bo boczek wędzony jest sam w sobie bardzo słony. Ba! makaronu też nie trzeba solić (ale to zależy od jakości boczku).
Uwaga 1: Następnym razem spróbuję dodać zamiast pikantnego sosu śliwkowego trochę brandy...

No comments:
Post a Comment