Lubię połączenia słodko-pikantne, kiedy słodycz łagodzi to przyjemne drapanie w gardle. Dlatego czasem stosuję do dań obiadowych owoce. A oto przykład.
SKŁADNIKI:
2 podwójne piersi z kurczaka
1 szklanka owoców z puszki (ja zastosowałam mix ananasa, moreli i papai)
1 łyżeczka żółtego curry w proszku
oliwa
tymianek, mięta suszona, sól czosnkowa, sól, pieprz, chilli w proszku,
PRZYGOTOWANIE:
Kurze piersi umyć, rozkroić i delikatnie rozbić mięso, żeby było w miarę równej grubości, oprószyć solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Przełożyć do naczynia kurczaka i owoce, dodać po odrobinie tymianku i suszonej mięty oraz pozostałe przyprawy do smaku. Wymieszać i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika na 30-35 min w temp. 180 stopni. W połowie zapiekania zdjąć pokrywkę żeby mięso się zrumieniło.

No comments:
Post a Comment