Niezbyt często w mojej kuchni wykorzystuje ziemniaki, bo jak dla mnie są zbyt pracochłonne jak na ich efekt smakowy. Ale robię wyjątki - np. dla takiej zapiekanki - bo jest absolutnie warta wkładu pracy :)
Składniki:
7-8 sporych ziemniaków
2 duże cebule
4-5 ząbków czosnku
2 grube plastry boczku wędzonego
1 pętko kiełbasy
oliwa, sól, pieprz, papryka słodka i papryka ostra, chilli, pietruszka nać,
na beszamel: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Na suchej patelni przesmażyć pokrojony w słupki boczek, aż z boczku wytopi się tłuszczyk. Do patelni dodać pokrojoną kiełbasę i grubo pociętą cebulę. Smażyć aż cebula zrobi się szklista. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Doprawić do smaku pieprzem, dostępnymi paprykami i sporą garścią natki pietruszki (może być suszona).
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na plastry ok 1 cm grubości. Formę do zapiekania wysmarować oliwą i wykładać w niej warstwami ziemniaki i farsz. Powinno wyjść 3 warstwy ziemniaków przełożone 2 warstwami farszu. Wierzch zapiekanki polać beszamelem a następnie posypać słodką papryką.
Całość zapiekać pod przykryciem przez 50 min. w 180 stopniach. 5 min. przed końcem zapiekania zdjąć pokrywkę, żeby zapiekanka się zezłociła.

No comments:
Post a Comment