Saturday, 11 February 2012

Tarta z porami i łososiem

Uczę się robić ciasta wszelakie (powoli powoli...), zaczynając od najprostszych. Ciasto kruche do tarty tatin już mi jakoś wychodzi, więc teraz potrenuję ciasto kruche na ostro.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej
150 g schłodzonego masła
sól, pieprz, oregano, zimna woda

Farsz:
2 duże pory,
ok. 150 g łososia wędzonego
kilka suszonych pomidorów z zalewy olejowej
200 ml. śmietany
3 jajka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koperek, oregano

PRZYGOTOWANIE:
Z zimnego poszatkowanego masła i mąki wyrobić ciasto, dodając w miarę potrzeb zimnej wody żeby ciasto miało konsystencję dość gęstą i zwartą. W trakcie wyrabiania dodać do ciasta przyprawy. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 0,5 godz. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę do tarty tak żeby ciasto pokrywało również boki naczynia, ale nie wystawało ponad nie. Ciasto będzie lepsze jeżeli przed ułożeniem w nim farszu lekko sie je podpiecze w piekarniku.
Pory posiekać w niezbyt cienkie talarki (ok. 1 cm grubości) i zblanszować we wrzątku z dodatkiem soli, dzięki temu to warzywo traci swój dosyć ostry z natury charakter i staje się delikatne i słodkawe. Odcedzić na sicie. Osuszonymi plastrami pora wyłożyć spód ciasta, następnie położyć na nie warstwę pokrojonego w plastry łososia i kilkoma suszonymi pomidorami.
Przygotować zalewę: do roztrzepanych jajek dodać śmietanę i przyprawy, zamieszać. Zalewą polać równomiernie cały farsz na cieście i całość zapiec 25-30 min. w temp. 180 stopni.


No comments:

Post a Comment