Uwielbiam mięciutką wołowinę duszoną w czerwonym winie. Nawet nie wiedziałam, że istnieje bardzo popularny przepis, który niemalże powtórzyłam, nie mając o nim pojęcia. Tutaj jest już opisana wersja (prawie) zgodna z przepisem na wołowinę po burgundzku - ale zdecydowanie prostszą i szybszą.
Składniki:
60 dkg chudej ale nie za bardzo wołowiny
2 cebule
1 marchew
1 pomidor
1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
kostka rosołowa (wołowa)
smalec (ew. olej, ale nie daje takiego efektu) do obsmażenia mięsa
listek laurowy, rozmaryn, sól, pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę pociąć w dość duże kawałki i zrumienić z każdej strony na tłuszczu. Odlać tłuszcz (niekoniecznie) i zalać mięso szklanką wina. Dolać bulion przyrządzony z kostki rosołowej na szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia.
Do potrawy dodać pokrojone w duże cząstki warzywa - marchew, cebulę i pomidor. Dodać przyprawy do smaku i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 godziny aż mięso będzie miękkie.
Sos można zagęścić mąką.
Składniki:
60 dkg chudej ale nie za bardzo wołowiny
2 cebule
1 marchew
1 pomidor
1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
kostka rosołowa (wołowa)
smalec (ew. olej, ale nie daje takiego efektu) do obsmażenia mięsa
listek laurowy, rozmaryn, sól, pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę pociąć w dość duże kawałki i zrumienić z każdej strony na tłuszczu. Odlać tłuszcz (niekoniecznie) i zalać mięso szklanką wina. Dolać bulion przyrządzony z kostki rosołowej na szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia.
Do potrawy dodać pokrojone w duże cząstki warzywa - marchew, cebulę i pomidor. Dodać przyprawy do smaku i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 godziny aż mięso będzie miękkie.
Sos można zagęścić mąką.

No comments:
Post a Comment