Od czasu do czasu zarządzam w domu dni bezmięsne (nie powiem "wegetariańskie" bo na dietach nie znam się zupełnie). Jednym z moich ulubionych dań na ten okres jest bardzo sycąca a za razem pyszna zupa z czerwonej soczewicy. Prosta w wykonaniu i z nieskomplikowanych składników.
Składniki:
250 g czerwonej soczewicy
6 łodyg selera naciowego
6 niewielkich marchewek
3 cebule
1 pomidor lub mała puszka koncentratu
2 kostki bulionu warzywnego
oliwa
sól, pieprz, słodka papryka, chilli w proszku, curry, szczypta cukru, natka pietruszki
Przygotowanie:
Podsmażyć pokrojoną cebulę na sporej ilości oliwy aż będzie szklista. Dosypać suchą soczewicę i mieszać aż się zeszkli. Dodać pokrojona marchew i selera, podsmażać przez chwilę a następnie zalać gorącą wodą żeby pokrywała wszystkie składniki na wysokość 3 cm. dodać kostki rosołowe i przyprawy do smaku. Curry dla chętnych - ale i to nie za dużo żeby nie zdominowało smaku (1 łyżeczka całkowicie wystarczy). Nie należy za to oszczędzać na słodkiej papryce.
Warzywa i soczewicę dusić pod przykryciem aż wszystkie warzywa będą miękkie a soczewica się rozpadnie. W razie potrzeby dolewać wody. Pod koniec gotowania dodać pokrojonego pomidora bez skórki albo koncentrat.
Zupę można podawać zmiksowaną albo nie (ale wtedy bardziej trzeba się przyłożyż do równego pokrojenia warzyw. Na talerzach posypać pociętą natką pietruszki.
PS. Ja tę zupę przygotowuje w dużym rondlu - służy zarówno do smażenia jak i gotowania

No comments:
Post a Comment