Pomysł na bardzo lekki obiad w stylu włoskim - delikatna ryba z bakłażanem i pomidorami. Pewnie zestaw warzyw mógłby być bardziej zróżnicowany, ale akurat wykorzystałam to co było w lodówce.
Składniki:
ok 0,5 kg filetu z łososia
1 bakłażan
2 średnie pomidory
oliwa
cytryna
pieprz, sól, zioła prowansalskie
ew. tarty parmezan do posypania
Wykonanie:
Umyte pomidory i bakłażan pokroić w ok 1cm plastry. Bakłażan posolić, odczekać aż puści sok i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą i naprzemiennie układać plastry bakłażana i pomidora. Warzywa polać oliwą i posypać ziołami i pieprzem. Filet z łososia umyć, ponacinać skórę i w każde nacięcie włożyć ósemkę cytryny (ja użyłam cytryn marynowanych w soli, więc nie musiałam ryby solić). Oprószyć pieprzem, dosolić do smaku i skropić oliwą.
Przykryte naczynie wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 min.Przed podaniem można posypać startym parmezanem.

No comments:
Post a Comment