Ulubione danie mojego małżonka - więc często pojawia się na naszym stole - to makaron z bobem i kaparami. Przepis absolutnie mojego własnego pomysłu, powstał po prostu przez zestawienie składników w tym samym mniej więcej kolorze. Ot odkrycie :)
Składniki:
1 op. bobu mrożonego lub świeżego
1 duża cebula
1 mały słoiczek kaparów w zalewie
1 ser pleśniowy typu blue (np. lazur)
1 op. śmietany
1 pęczek koperku
1 kostka rosołowa
sól, pieprz, papryczka jalapeno do smaku
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w grube słupki i zeszklić na małej ilości oleju. Dodać kapary odsączone z zalewy. Rozpuścić kostkę rosołową w 1 szklance wody i dodać do cebuli z kaparami, następnie poddusić całość około 5 min.
Dodać rozkruszony ser pleśniowy i mieszać aż się całkowicie rozpuści, potem dodać śmietanę i posiekany koperek.
Wszystko razem jeszcze raz doprowadzić do wrzenia
Na koniec dodać bób, osobno ugotowany w osolonej wodzie i wymieszać całość.
No comments:
Post a Comment