W sezonie letnim taki ogórek małosolny to pyszna przekąska. Mogłabym zasiąść do słoika i nie wstawać dopóki nie pojawi się dno. A to takie proste do przygotowania :)
Składniki:
ogórki gruntowe
2-3 gałązki kopru, kilka ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu,
przegotowana woda
sól najlepiej kamienna
Przygotowanie:
Dokładnie umyte ogórki ponacinać delikatnie wzdłuż (wtedy będą się szybciej i bardzie równomiernie kisić). W słoiku poukładać koper, czosnek i chrzan. Ułożyć w słoiku ogórki, tak żeby żaden nie był luźny.
Z gorącej wody i soli przygotować miksturę w proporcji 1l wody - 1 łyżka soli. Zalać ogórki gorącą miksturą, przykryć niezbyt szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce (np. na okno).
Czas "kiszenia" zależy od indywidualnych upodobań degustatora. ja lubię jeść następnego dnia - takie jeszcze zielone w środku :)

No comments:
Post a Comment