Nowalijek ciąg dalszy. Dziś botwina. Marzyłam o niej całą zimę :)
Do tego młode ziemniaki z sadzonym jajkiem - nawet dla mnie - eksperymentatorki takie tradycyjne jedzenie to niebo w gębie!
Składniki:
Wywar z jarzyn, najlepiej młodych - ok 1,5 l.
2 pęczki botwinki
łyżka octu winnego
opakowanie śmietany 18%
pęczek koperku
sól, pieprz
Przygotowanie.
Dokładnie umytą i opłukaną botwinkę pokroić w kawałki razem z bulwami i liśćmi. Wrzucić na wrzący wywar z jarzyn i gotować przez ok. 15 min. Zdjąć z ognia i dolać łyżkę octu winnego, dobrze rozmieszać i zostawić zupę na kilka godzin do "naciągnięcia". Tuż przed podaniem podgrzać zupę, ale należy uważać żeby się nie zagotowała. Dodać śmietanę i świeży pocięty koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

No comments:
Post a Comment