Tradycyjna zupa kalafiorowa to nie moje klimaty. Ja po prostu muszę coś przekombinować!
Poniżej nieco inna niż tradycyjna polska zupa z kalafiorem - głównie ze względu na dodatek mleka i gałki muszkatołowej. Wymyślałam ją wzorując się nieco na przepisie na puree z kalafiora widzianym kiedyś w tv.
Składniki:
pęczek jarzyn do zupy (ja kupiłam młodziutkie nowalijki - marchew, pietruszka, seler, por)
pół-3/4 kalafiora
3 ziemniaki
szklanka mleka
2 kostki rosołowe
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, pieprz ziołowy, listek laurowy, gałka muszkatołowa
natka pietruszki
Przygotowanie:
Ugotować wywar z jarzyn na wodzie z kostką rosołową i listkiem laurowym. Wody musi być mniej niż docelowo planowanej zupy bo będzie jeszcze dolewane mleko. Do ugotowanego wywaru dodać pokrojone ziemniaki i kalafiora i dolać mleko, dodać przyprawy. Gałka muszkatołowa ma dosyć intensywny aromat, więc nie narzucam ilości. Gotować aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.
Zupę zmiksować. Posiekana pietruszkę dodać do zupy lub tylko posypać z wierzchu.

No comments:
Post a Comment