Szpinak jest zdrowy - powtarzali nam w dzieciństwie, tylko nikt nie umiał przyrządzić go tak, żeby był zdrowy i smaczny. A to takie proste - sekretem jest duuuuża ilość czosnku.
Mój patent na najprostszy sos do makaronu ze szpinaku jest prosty i bardzo smakowity.
Składniki:
1 opakowanie szpinaku mrożonego w liściach
5 - 6 ząbków czosnku
1 opakowanie serka lazur (blue)
sól, pieprz, ostra papryczka dla chętnych
1 kostka rosołowa warzywna
kilka pomidorków koktajlowych lub suszonych
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, włożyć do rondla, dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek i gotować przez kilka minut. Dodać przyprawy, kostkę rosołową i rozdrobniony ser blue, mieszając gotować na wolnym ogniu aż się ser rozpuści. Pod koniec dodać pokrojone w ćwiartki pomidory.
Gotowym sosem zalać dowolny makaron.

No comments:
Post a Comment