Friday, 10 August 2012

Dietetyczne klopsiki z indyka z warzywami

Z powodu rodzinnych problemów żołądkowych muszę ostatnio wymyślać dania lekkostrawne i dietetyczne. Samymi sucharkami człowiek przecież żyć nie może!
Ale jak się zastąpi sucharki chudym mięsem i gotowanymi jarzynami to nawet przyjemne dania mi zaczęły wychodzić. A oto przykład:


Składniki:
0,75 kg filetu z indyka
1 marchewka
1-2 cebule
2 różnokolorowe papryki
ok. 15 suszonych moreli
2 ząbki czosnku,
2 kromki suszonej bułki
pół filiżanki mleka
1 jajko (można pominąć)
tymianek, szczypiorek, przyprawa marokańska do tadżina, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Namoczyć suszoną bułkę w mleku. Zmielone mięso wymieszać z połową bardzo drobno posiekanej cebulki, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, jajkiem oraz delikatnie odciśniętą bułką. Doprawić do smaku sola, pieprzem i tymiankiem. Odstawić na kilka minut, żeby składniki się "przegryzły".
Na minimalnej ilości oliwy zeszklić pokrojoną dość grubo cebulę i marchew pociętą w cienkie plasterki. Do rondla dodać grubo pociętą paprykę i pokrojone na pół suszone morele. Zalać wszystko gorącą wodą, do takiej wysokości żeby nie przykrywała warzyw, ale żeby było jej sporo. Dodać przyprawy do smaku (sól, pieprz i tadżin) i chwilę poddusić.
Z mięsnej masy mokrymi dłońmi formować kulki i wrzucać na gotującą się bazę warzywną. Po ok. 5 minutach przekręcić klopsiki na drugą stronę i zostawić pod przykryciem na kolejne 15 minut. Przed podaniem posypać pociętym szczypiorkiem. szczypiorek ciekawie się komponuje ze słodyczą moreli :)

PS. Danie najlepiej przygotowywać w dużym, płaskim rondlu lub na dużej patelni.

No comments:

Post a Comment