Oto pomysł na lenią sałatkę, lekką a w miarę sycącą. Uwielbiam ją zjadać na podwieczorek przy kieliszku schłodzonego wytrawnego białego wina.
Składniki:
1 bakłażan
ok. 20 pomidorków koktajlowych
pół niewielkiej cebuli
1 ząbek czosnku
1 opakowanie serka włoskiego (ja używam Warmia Capresi, który jest delikatny, ale jak ktoś woli ostrzejsze smaki to polecam fetę)
bazylia, tymianek, pietruszka, mięta, pieprz
ocet balsamiczny
oliwa
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w niezbyt grube plastry, posolić z obu stron i odczekać aż puści sok. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na rozgrzaną, posmarowaną oliwą patelnię grillową położyć plastry bakłażana i grillować na małym ogniu do miękkości, w międzyczasie można smarować odrobiną oliwy żeby się nie przypalał. Zgrillowanego bakłażana odstawić pod przykryciem (żeby się jeszcze "poddusił) do wystygnięcia.
Umyte pomidorki pokroić w ćwiartki. Dodać ser pokrojony w kostkę i bardzo drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Plastry bakłażana również pociąć na ćwiartki i wymieszać wszystkie składniki dosypując zioła do smaku.
Z oliwy i octu balsamicznego przygotować dressing (mniej więcej 2 części oliwy na 1 część octu). Sałatkę polać dresingiem na talerzu, ponieważ sos bardzo szybko wsiąka w grillowany bakłażan. Posolić też lepiej już na talerzu, żeby pomidory nie puściły soku.
PS. Przy zastosowaniu fety zrezygnowałabym z octu balsamicznego.
1 bakłażan
ok. 20 pomidorków koktajlowych
pół niewielkiej cebuli
1 ząbek czosnku
1 opakowanie serka włoskiego (ja używam Warmia Capresi, który jest delikatny, ale jak ktoś woli ostrzejsze smaki to polecam fetę)
bazylia, tymianek, pietruszka, mięta, pieprz
ocet balsamiczny
oliwa
Przygotowanie:
Bakłażana pokroić w niezbyt grube plastry, posolić z obu stron i odczekać aż puści sok. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na rozgrzaną, posmarowaną oliwą patelnię grillową położyć plastry bakłażana i grillować na małym ogniu do miękkości, w międzyczasie można smarować odrobiną oliwy żeby się nie przypalał. Zgrillowanego bakłażana odstawić pod przykryciem (żeby się jeszcze "poddusił) do wystygnięcia.
Umyte pomidorki pokroić w ćwiartki. Dodać ser pokrojony w kostkę i bardzo drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Plastry bakłażana również pociąć na ćwiartki i wymieszać wszystkie składniki dosypując zioła do smaku.
Z oliwy i octu balsamicznego przygotować dressing (mniej więcej 2 części oliwy na 1 część octu). Sałatkę polać dresingiem na talerzu, ponieważ sos bardzo szybko wsiąka w grillowany bakłażan. Posolić też lepiej już na talerzu, żeby pomidory nie puściły soku.
PS. Przy zastosowaniu fety zrezygnowałabym z octu balsamicznego.

No comments:
Post a Comment