Monday, 13 August 2012

Spring-rolls czyli po polskiemu sajgonki

Kolejne z moich ulubionych dań z kategorii "czyszczenie lodówki". Poza najważniejszym składnikiem, czyli papierem ryżowym, trudno wskazać szczegółową listę składników. Jakiekolwiek warzywa i mięsa się ze sobą połączy i skropi sosem sojowym będzie pysznie.
Poniżej mój ulubiony zestaw:



Składniki:
ok. 30 listków papieru ryżowego (lepiej kupować te większe okręgi - łatwiej je potem zawinąć)
1 pierś z kurczaka
pół małej paczki makaronu ryżowego
1/4 średniej kapusty pekińskiej lub 1/2 główki sałaty lodowej
1/2 op. kiełków sojowych
1/2 papryki czerwonej
1/2 cebuli białej
garść suszonych grzybków shitake, namoczonych i odciśniętych
sos sojowy lub sos ostrygowy
przyprawa chińska "5 smaków"
sos słodko-pikantny do moczenia sajgonek
inne opcje: krewetki, mięso wołowe, wersja wegetariańska bezmięsna, zwykła kapusta, cienko pokrojona marchew, pędy bambusa, por, brokuły ......... itp. itd. 

Przygotowanie:
Pokrojoną drobno cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojoną w paski pierś kurczaka i podsmażyć przez chwilę. Przestudzić.
Warzywa pokroić w niewielki słupki lub paski i połączyć z przestudzonym kurczakiem. Dodać pokrojony drobno makaron ryżowy. Doprawić sosem sojowym/ostrygowym (uwaga! słone!) i pieprzem. Można dodać nieco przyprawy chińskiej "5 smaków". Farsz zostawić na parę minut żeby smaki się połączyły.

Najistotniejszą częścią przygotowywania sajgonek jest zawijanie. Ja się uczyłam oglądając filmy na youtubie, ale przyznaję - nic tak nie uczy jak własne błędy. Moja sprawdzona metoda jest następująca:
przygotować sobie dużą miskę z letnią wodą i dużą deskę do krojenia. Płaty papieru ryżowego pojedynczo moczyć w misce z wodą, odsączyć z nadmiaru wody i rozłożyć na desce. Poczekać aż papier stanie się elastyczny i dopiero wtedy nakładać farsz - 1-1,5 łyżki (nie może być za dużo żeby sajgonki dały się w ogóle skleić).  Farsz należy kłaść mniej więcej na środku na 1/3 wysokości papieru. Następnie zawinąć krótszy koniec, potem boki a na końcu zwinąć resztę długości (to lepiej zobrazują filmy w internecie). Zwiniętą sajgonkę odłożyć spojeniem do góry na suchej powierzchni.
Smażyć po 2-3 szt. w głębokim tłuszczu aż na papierze powstaną bąbelki a kolor zrobi się złocisty.  

No comments:

Post a Comment