Friday, 25 November 2011

Wołowina leśna

Dziś danie proste ale smaczne i efektowne. Do moich ukochanych klusek śląskich zrobiłam duszoną wołowinę z pieczarkami i jałowcem.
Duszona wołowina często wychodzi dość twarda, moją radą na to jest dodanie odrobiny alkoholu. W przypadku wołowiny z jałowcem dodałam gin, żeby poskreślić leśne smaki.


SKŁADNIKI:
0,5 kg wołowiny
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
0,3 kg pieczarek
5-6 nasionek jałowca
pół kieliszka ginu
majeranek, kolendra, pieprz, sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Pokrojoną w paski cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oliwy, następnie dodać pokrojone w paski mięso i podsmażyć całość. Do podsmażonego mięsa dodać jałowiec, polać ginem, dodać pieczarki i przyprawy, dolać ok. 0,5 szklanki wody i dusić na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 1godz. Jeżeli woda się wygotuje należy dolać jeszcze trochę. Pamiętać trzeba, jak w przypadku każdej potrawy z mięsa wołowego, żeby posolić NA KOŃCU.

No comments:

Post a Comment