Tuesday, 22 November 2011

Hummus

Fascynuje mnie kultura bliskiego wschodu, zwłaszcza taniec i kuchnia. 
Poniżej przepis na pyszną przekąskę, którą można serwować z chlebkiem pita lub warzywami jako dip. 


SKŁADNIKI:
puszka ciecierzycy (cieciorki) lub namoczona i ugotowana wcześniej ciecierzyca 
3-4 łyżki tahiny (pasta sezamowa) - teraz już można ją znaleźć nawet w niektórych supermarketach
3-4 ząbki czosnku 
sok z 1 cytryny
oliwa
sól, pieprz, kumin (kmin rzymski nie kminek!) do smaku


PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta rozcieńczać w zależności od upodobań - oliwą lub przegotowaną wodą. Przed podaniem można posypać pociętą natką pietruszki lub kolendry.

No comments:

Post a Comment