SKŁADNIKI:
2 małe piersi z kurczaka
1 papryka
1 bakłażan
1 brokuł
3 cebule czerwone
3-4 ząbki czosnku
imbir (ok. 3cm obrane i pokrojone w paseczki)
puszka mleka kokosowego
oliwa
pasta curry (żółta i zielona)
kostka rosołowa, sól, pieprz, chilli do smaku
świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę pokroić w duże cząstki (np. ósemki) i podsmażyć na oliwie. Dodać grubo posiekany czosnek i imbir i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone w paski mięso i przysmażyć. Dorzucić pokrojone warzywa (wielkość cząstek musi być taka żeby spokojnie było co na widelec nabić). Zalać przegotowaną wodą, dodać przyprawy do smaku i poddusić całość ok. 15-20 min. Na koniec dodać mleko kokosowe i dobrze zamieszać. Posypać posiekaną świeżą kolendrą.
SUGESTIE:
Każdy rodzaj mięsa/ryb/owoców morza (może oprócz wołowiny) nadaje się do przygotowania curry, ale pyszna jest też wersja wegetariańska.
Warzywa (i owoce, np. ananas) dobieram sezonowo, w zależności od tego co akurat uda mi się znaleźć na straganie w dzień targowy. Nie polecam natomiast marchewki czy ziemniaków, bo są to warzywa zbyt twarde jak na takie krótko duszone danie.
Ilość dodanej przyprawy curry najlepiej kontrolować dodając po trochu i próbując smak całości. Niektóre mieszanki są barrrrrrdzo ostre!
Jeżeli curry jest zbyt rzadkie można zagęścić odpowiednią ilością skrobi kukurydzianej.

No comments:
Post a Comment