Jakie dania wymyślać na przednówku? Zwłaszcza gdy za oknem ciągle śnieg?
Czas powrócić do tradycji (ha ha znowu kresowej) i zrobić ziemniaczaną babkę. To jest proste i pyszne danie samo w sobie, a jeżeli dodać do niego jeszcze pieczarki duszone w śmietanie to już w ogóle pełny odjazd :)
Składniki:
ok. 2 kg ziemniaków
4 średnie cebule
boczek wędzony w ilości wg uznania ( u mnie jakieś 300 g na tę ilość ziemniaków)
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
pieprz, sól, granulowany czosnek, kminek, suszona pietruszka
Przygotowanie:
Boczek i cebulę posiekać drobno i usmażyć na patelni (najpierw boczek, żeby wytopił się tłuszcz, potem cebula do zeszklenia). Jeżeli boczek jest bardzo chudy to trzeba pomóc odrobiną oleju. Na gorącą patelnię dodać kminek (jeżeli ktoś nie lubi kminku myślę że można zastąpić majerankiem, ale ja uważam że co jak co ale ziemniaki kochają kminek z wzajemnością). Patelnię z zawartością odstawić do przestudzenia.
Ziemniaki, obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ściernie ziemniaków w malakserze trwa dosłownie minutę, pewnie gdybym miała trzeć na tarce to bym w życiu babki nie zrobiła). Startą masę wyłożyć na gazę rozłożoną w misce i poczekać aż nieco odsączy się z niej płyn. Płynu nie mieszać tylko po odciśnięciu masy ziemniaczanej poczekać aż się odstoi i zlać wierzchnią wodnistą warstwę, pozostawiając osadzoną na dnie skrobię. Do miski ze skrobią dodać odciśnięte ziemniaki.
Żeby ziemniaki nie ściemniały w trakcie pieczenia dodaję sok z połowy wyciśniętej cytryny - nie zmienia ona smaku potrawy, a dzięki temu babka nie będzie "sina".
Do masy ziemniaczanej dodać jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, zawartość patelni i przyprawy do smaku. Energicznie wymieszać do połączenia składników. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem formy i piec w piekarniku w temp. 170 stopni przez ok. 45-50 min. Czas pieczenia wyznaczy stopień zbrązownienia skórki na wierzchu.
No comments:
Post a Comment