Danie wymyślone w 10 sekund, wykonane w 25 min :)
Takie potrawy zawsze zaskakują, ale czasem bardzo pozytywnie, jak ta właśnie. A że wszyscy byliśmy głodni jak wilki proszę o wybaczenie zdjęcia z łapką mojego dziecka, które się nie mogło doczekać amam.
Składniki:
1 op. mrożonego zielonego groszku
1 podwójna pierś z kurczaka
2 małe cebule
pół papryki czerwonej
2 ząbki czosnku
1 małe op. śmietany
oliwa
bazylia, pietruszka, pieprz, sól, chilli w płatkach
Wykonanie:
Ponieważ groszek gotuje się najdłużej - najpierw należy nim się zająć i ugotować al dente.
Cebulę pokroić w niezbyt drobne cząstki i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Do cebuli dodać do podsmażenia czosnek a po chwili pokrojoną pierś z kurczaka. Wszystko smażyć aż mięso będzie całkowicie ścięte (ja nie lubię przesmażonego kurczaka, bo robi się łykowaty i niesmaczny).
W trakcie smażenia dodać przyprawy do smaku wg uznania. Mięso zalać śmietaną i jeszcze dusić 2-3 minuty. Ugotowany groszek wsypać do mięsa ze śmietaną i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, już nie dusić żeby była jędrna i chrupiąca.
PS. W trakcie tych 25 min zrobiłam jeszcze surówkę z tartej białej rzodkwi! Ale ja jestem dzielna!

No comments:
Post a Comment