Monday, 17 September 2012

Zupa pomidorowa z paprykową nutą

Moja kuchnia została zdominowana przez pieczoną paprykę. Kocham jej zapach i smak :) I nie pozwalam zmarnować się nawet okruszynie!
Tutaj wykorzystałam 2 elementy pieczonej papryki - miąższ i sok. Wyszło jak na mój gust wyśmienicie.


Paprykę należy umyć, ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i opiekać w piekarniku w 180-200 stopniach przez ok. 25-30 min. aż skórka zrobi się czarna. Przełożyć do miski i przykryć szczelnie folią aluminiową. Odczekać aż ostygnie, następnie obrać ze skórki i wyjąć pestki.
Paprykę pokroić na cząstki a sok, który pozostał w misce odlać - będzie bazą do zupy pomidorowej.

Zupa pomidorowa:
Ugotować wywar z warzyw (tym razem zrobiłam wersję wegetariańską) - marchew, pietruszka, seler i por. Do wywaru dodać sok z papryki, opakowanie przecieru pomidorowego (nie koncentratu) i 2 duże dojrzałe obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę pomidory.
Doprawić do smaku solą, słodką papryką w proszku, pieprzem i cukrem - bo pomidory kochają cukier!
Ja dodaje jeszcze świeże zioła ze swojego ogródka - bazylię, tymianek i pietruszkę.

Mufinki na ostro:
Składniki:
filiżanka mąki pszennej
filiżanka mąki żytniej razowej
filiżanka maślanki
1/2 filiżanki oleju
2 jajka
3-4 łyżki pokrojonej drobno pieczonej papryki
1 łyżeczka soli
pieprz, chilli, zioła prowansalskie do smaku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
tarty parmezan

Przygotowanie:
Jak to muffinki - połączyć suche z suchym a mokre z mokrym. Przelać mokre do suchego i mieszać do połączenia składników, ale niezbyt dokładnie.
Ciasto przełożyć do papilotek, posypać odrobiną startego parmezanu i piec w temp. 180 stopni przez ok, 20 min (trzeba sprawdzać czy się nie przypalają na wierzchu).


No comments:

Post a Comment