Na jesień najlepsze są rozgrzewające i sycące zupy. Warzywa póki co jeszcze świeże więc warto z nich korzystać pełnymi garściami. I ja czerpię. Dziś zupa cebulowa, słodko-ostra z odrobiną startego sera.
Składniki:
ok. 80 dkg cebuli (ja używam mixu różnokolorowego: białej, czerwonej i zwykłej)
1 marchewka
1/2 pietruszki
1 gałązka selera naciowego
1/2 papryczki chili
1/2 szklanki wina białego wytrawnego
2 kostki rosołowe
oliwa
sól, pieprz, kumin, oregano, papryka słodka
starty ser żółty
Przygotowanie:
Cebulę, marchew i pietruszkę pokroić w drobne cząstki i zeszklić na ok. 2-3 łyżkach oliwy. Zalać winem i mieszać aż wino się wchłonie. Następnie dolać wywar przygotowany z 2 kostek rosołowych, dosypać przyprawy i gotować na małym ogniu aż warzywa będą się rozpadały (ok 40 min. w zależności od grubości pokrojonych kawałków).
Zupę zmiksować blenderem, a jeżeli jest zbyt gęsta rozcieńczyć wodą.
Przed podaniem gorącą zupę posypać tartym serem i natką pietruszki.

No comments:
Post a Comment