Saturday, 15 December 2012

Kaszotto z boczniakami

Skoro przetestowałam już risotto we wszystkich smakach świata czas na coś polskiego - kaszotto. Czyli takie risotto tylko z polskiej kaszy pęczak. Przygotowanie właściwie nie różni się od oryginału a smak ma zaskakująco wyśmienity.


Składniki:
1 op. boczniaków
1,5 szkl. suchego pęczaku (nie płukać, nie przelewać wrzątkiem ani nic z tych rzeczy)
2 małe cebule
2-3 ząbki czosnku
2 kostki bulionu grzybowego
1 szklanka białego wytrawnego wina
masło do smażenia, najlepiej klarowane
ser żółty starty - spora garść
natka pietruszki, rozmaryn, pieprz, sól do smaku (uwaga z solą - kostki rosołowe są słone)

Wykonanie
Oczyszczone boczniaki obsmażyć na maśle na rumiany kolor, zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu, odłożyć do wystygnięcia i następnie pokroić.
Na tym samym tłuszczu na patelni zeszklić pokrojona w piórka cebulę, przed końcem dodając posiekany czosnek. Do zeszklonej cebuli wsypać kaszę, chwilę przesmażyć. Na patelnie z kaszą wlać wino i mieszać do czasu aż całe się wchłonie. Dodać przyprawy (oprócz soli). Bulion przygotowany z gorącej wody i kostek rosołowych dolewać do masy na patelni stopniowo, tak jak w przypadku risotta. Mieszać regularnie, żeby kasza nie przywierała do dna.
Kiedy kasza napuchnie i zacznie się robić miękka dodajemy pokrojone boczniaki. Na koniec dosypujemy ser - jak kto woli można go wmieszać lub tylko posypać.

No comments:

Post a Comment