Sunday, 16 September 2012

Tarta dyniowo-serowa

Początki sezonu dyniowego!!
Przepis na zupkę zamieściłam w innym poście a tutaj słodszy sposób wykorzystania tego warzywa.

Składniki:
3 filiżanki puree z dyni
1 kostka tłustego sera mielonego
3/4 filiżanki cukru brązowego
2 jajka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka przyprawy do kawy i deserów Kamis
1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Ciasto kruche zapiec w formie do tarty. Przepis na ciasto tutaj: http://dobrzeprzyprawione.blogspot.com/2012/09/tarta-z-musem-czekoladowym-i-malinami.html
Jajka z cukrem ubić mikserem na gładką masę. Dodać do tego po trochu masło i ser. Dosypać cukier waniliowy i przyprawy i jeszcze dokładnie wymieszać.
Do przygotowanej masy dodać dynię i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Wylać masę dyniowo-serową na przygotowany spód od tarty i piec w piekarniku w temperaturze 160 stopni  (termoobieg) przez 50-55 min.
Ostudzić przed podaniem

PS. Puree z dyni to nic innego jak uduszone do miękkości kawałki dyni, które na koniec trzeba zblendować mikserem na gładko. 

No comments:

Post a Comment