Sunday, 16 September 2012

Zupa dyniowa na orientalną nutę

Ponieważ dostałam od znajomej całą sporą dynię musiałam ją szybko "przerobić" na jakieś pyszności... Ba! jeszcze duży pojemnik zamroziłam!
A tutaj pyszna zupa słodko-pikantna.
Składniki:
puree z 1/3 sporej dyni
1 cebula
1 mała papryczka chili
1 duży ziemniak
2 ząbki czosnku
ok. 3 cm kawałek świeżego imbiru
2 kostki rosołowe z drobiu
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki curry

Przygotowanie:
Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, imbirem i chilli. Podlać wywarem przygotowanym z kostek rosołowych, dodać pokrojonego ziemniaka i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Do całości dodać puree dyniowe, zagotować. Dolać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku curry i ew. solą/pieprzem/słodką papryką.


No comments:

Post a Comment