Monday, 13 January 2014

Tarta z cukinią

Kolejna szybka i bardzo smaczna potrawa ze składników, które sobie leżały w lodówce i nikt nie miał na nie sprecyzowanego planu. Okazuje się że dzięki małej puszeczce rybek, mdła cukinia zyskuje zupełnie nowy smak.


Składniki:
1. op. mrożonego ciasta francuskiego
3 małe cukinie
1 papryka czerwona
1 op. anchois
1 małe opakowanie śmietany 18%
1 szklanka twardego startego sera (może być parmeński)
4 jajka
gałka muszkatołowa, pieprz, koper

Przygotowanie:
Cukinie obrać i pokroić w plasterki ok. 1 cm. Obgotować chwile we wrzącej, osolonej wodzie, odcedzić.
Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim, nakłuć widelcem ciasto na spodzie w włożyć do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na kilka minut żeby ciasto się lekko zarumieniło.
W tym czasie można przygotować zalewę: roztrzepane jajka doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową, następnie dokładnie wymieszać ze śmietaną, serem, drobno pokrojonymi anchois i koperkiem. Uwaga z solą bo fileciki anchois są bardzo słone.
Kiedy ciasto francuskie się zrumieni wyjąć je z piekarnika i wyłożyć na min warstwy cukinii, pokrojonej papryki i zalać zalewą. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 20 min.

1 comment:

  1. Play Blackjack at JTM Hub
    JTM has been providing Blackjack online 충청남도 출장마사지 since 2001, 오산 출장마사지 and we couldn't be 나주 출장안마 more excited to announce that we 하남 출장마사지 are 세종특별자치 출장안마 bringing to you our Blackjack Games App.

    ReplyDelete