Saturday, 22 June 2013

Zupa tajska z kurczakiem

Uwielbiam kuchnię tajską, i chociaż wciąż w tym kraju jest problem z kupnem oryginalnych składników, staram się troszkę "ponaciągać" przepisy. Poniższy przepis zawiera to co trzeba żeby odwzorować tajski smak zupy z kurczakiem - zastosowałam suszone liście limonki kafir i marynowaną trawę cytrynową. A sos ostrygowy można stosować zamiennie z łatwiej dostępnym sosem rybnym.


Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula, najlepiej dymka
1 mała czerwona papryczka chili
1 ząbek czosnku
2 młode marchewki
ok 3 cm świeżego imbiru
garstka suszonych grzybów mun
2 liście limonki kafir
2 łodygi trawy cytrynowej
2 łyżeczki sosu ostrygowego
2 kostki rosołowe
pół cytryny
świeża kolendra

Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w cienkie paski i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojoną drobno marchew, cebulę, czosnek i chili. Podsmażyć przez chwilę. Dodać starty na tarce z drobnymi oczkami imbir. Zalać 1,5 litrem gorącej wody i dodać kostki rosołowe i sos ostrygowy, mieszając do rozpuszczenia. Pokroić w cienkie plasterki trawę cytrynową, dodać do zupy razem z liśćmi limonki i namoczonymi drobno pokrojonymi grzybkami mun. Gotować przez około 15 min. Zdjąć z ognia i na koniec wlać sok wyciśnięty z połowy cytryny. W miseczkach rozłożyć makaron (np. noodle), zalac zupą i posypac drobno posiekana natka kolendry.

No comments:

Post a Comment