W czerwcu na naszym stole królują szparagi bo to pierwsze bezpieczne (bez nadmiaru azotanów) warzywo na wiosnę i w dodatku zalecane przez mądrych ludzi ze względu na zawarte w nich przeciwutleniacze. W rożnych postaciach. Czasem wykwintne a czasem jak dzisiaj - na codzienny obiad. Proste a bardzo smaczne rozwiązanie.
Składniki:
1 pęczek białych szparagów
5-6 plasterków chudej szynki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 opakowanie śmietany 18%
rozmaryn
natka pietruszki
Przygotowanie:
Oczyszczone szparagi podpiec na patelni grillowej w niewielkiej ilości oleju. Odłożyć do ostygnięcia.
Na patelni podsmażyć drobno pocięte cebulkę i czosnek, a następnie dodać pokrojona w paski szynkę i szczyptę suszonego rozmarynu. Zalać śmietaną i dusić przez chwilę dodając w międzyczasie sól, pieprz do smaku.
Do sosu dodać pokrojone szparagi i dusić tylko tyle czasu aby szparagi się podgrzały.
Na koniec do sosu dodać pokrojoną natkę pietruszki.

No comments:
Post a Comment