Saturday, 22 June 2013

Łosoś z żółtą cukinią

Zdrowe i lekkostrawne danie dla mojego chorego na żołądek dziecka. Na szczęście on uwielbia łososia tak samo jak my więc takie "dietetyczne" danie sprawdza się jako obiad dla całej rodziny. 


Składniki:
dzwonka łososia
2 żółte cukinie
2 ząbki czosnku
garść świeżego tymianku
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Najpierw należy przygotować zalewę z oliwy, żeby smaki się "przegryzły" - do pojemnika wlać oliwę, dodać umyte gałązki tymianku i pokrojony grubo czosnek.
Umytą cukinię ze skórką pociąć w plastry ok. 1 cm grubości (można ciąć pod kątem, wtedy plastry są większe). W brytfannie układać na zmianę dzwonka ryby i łososia. Posolić i popieprzyć a następnie zalać wcześniej przygotowaną oliwą z ziołami.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 min. Podawać najlepiej z ryżem na sypko.

No comments:

Post a Comment