Pierwotnie miałam plan na tarte porowo-serową. Ale jak zobaczyłam w lodówce biednego, więdnącego brokuła to musiałam się nad nim zlitować. A taki brokuł dobry, zdrowy, i kwas foliowy zawiera i witaminy różne...
Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
1 kostka masła 200 g
1 jajko
sól, pieprz, oregano, suszona natka pietruszki
zimna woda
Farsz:
4 dorodne pory
1 brokuł
masło klarowane do smażenia
Zalewa:
1 małe op. śmietany 18%
3 jajka
ok 200 g startego żółtego sera
łyżeczka musztardy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszony koper, oregano
Przygotowanie:
Kruche ciasto zagnieść i włożyć do lodówki.
Pory pokroić w plasterki, wrzucić na patelnie z rozgrzanym klarowanym masłem i podsmażyć. Pory są twarde zdecydowanie dłużej niż cebula, dlatego żeby je dobrze poddusić na patelnię trzeba dolać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić jeszcze kilka minut na małym ogniu. Brokuły ugotować osobno.
W miseczce rozmieszać dokładnie zalewę śmietanowo-jajeczną z przyprawami. Dodać do niej połowę startego sera.
Formę wysmarować oliwą lub masłem i wyłożyć do niej schłodzone, rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem dokładnie spód ciasta i włożyć do lekkiego zrumienienia (ok 7-10 min) do pieca na 180 stopni. Ciasto wyjąć z piekarnika, na spodzie rozłożyć warstwę duszonych porów, na porach rozłożyć różyczki brokuła i całość zalać równomiernie masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu rozsypać resztę startego żółtego sera.
Piec jeszcze 15-20 minut do całkowitego stopienia i zrumienienia sera na wierzchu.
Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki
1 kostka masła 200 g
1 jajko
sól, pieprz, oregano, suszona natka pietruszki
zimna woda
Farsz:
4 dorodne pory
1 brokuł
masło klarowane do smażenia
Zalewa:
1 małe op. śmietany 18%
3 jajka
ok 200 g startego żółtego sera
łyżeczka musztardy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszony koper, oregano
Przygotowanie:
Kruche ciasto zagnieść i włożyć do lodówki.
Pory pokroić w plasterki, wrzucić na patelnie z rozgrzanym klarowanym masłem i podsmażyć. Pory są twarde zdecydowanie dłużej niż cebula, dlatego żeby je dobrze poddusić na patelnię trzeba dolać trochę wody, przykryć pokrywką i dusić jeszcze kilka minut na małym ogniu. Brokuły ugotować osobno.
W miseczce rozmieszać dokładnie zalewę śmietanowo-jajeczną z przyprawami. Dodać do niej połowę startego sera.
Formę wysmarować oliwą lub masłem i wyłożyć do niej schłodzone, rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem dokładnie spód ciasta i włożyć do lekkiego zrumienienia (ok 7-10 min) do pieca na 180 stopni. Ciasto wyjąć z piekarnika, na spodzie rozłożyć warstwę duszonych porów, na porach rozłożyć różyczki brokuła i całość zalać równomiernie masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu rozsypać resztę startego żółtego sera.
Piec jeszcze 15-20 minut do całkowitego stopienia i zrumienienia sera na wierzchu.

No comments:
Post a Comment