Jak już wcześniej pisałam nie jestem fanką pieczenia ciast - bo ani jeść za bardzo nie lubię ani tym bardziej robić - tu chodzi o dyscyplinę trzymania się przepisu, której to dyscypliny zawsze mi brakuje.
Składniki
kruche ciasto:
3 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka masła naturalnego
5 żółtek
dodatkowo:
1 duża puszka brzoskwiń
piana ubita z 5 białek z odrobiną (2 łyżki) cukru
Ale co zrobić jeżeli trzeba coś słodkiego postawić na stole a te okropieństwa z cukierni są ohydnie słodkie i w dodatku drogie. Co zrobić - upiec samemu. Oto przepis na klasyczny sernik z brzoskwiniami (na pewno w internecie są dostępne podobne przepisy, bo to klasyk gatunku) - tylko w mojej niskosłodzonej wersji.
Składniki
kruche ciasto:
3 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka masła naturalnego
5 żółtek
odrobina przyprawy do kawy Kamis
szczypta soli
masa serowa:
1 kg sera, ja uzywam gotowego 3krotnie mielonego z firmy President
pół szklanka cukru
3 całe jajka
2 łyżki mąki
pół kostki masła naturalnego
odrobina aromatu cytrynowego
masa serowa:
1 kg sera, ja uzywam gotowego 3krotnie mielonego z firmy President
pół szklanka cukru
3 całe jajka
2 łyżki mąki
pół kostki masła naturalnego
odrobina aromatu cytrynowego
dodatkowo:
1 duża puszka brzoskwiń
piana ubita z 5 białek z odrobiną (2 łyżki) cukru
Przygotowanie:
Na początku zawsze przygotowuje się ciasto, bo się będzie długo schładzało. Można je przygotować nawet kilka dni wcześniej. Wszystkie składniki wrzucić do miksera i mieszać aż ciasto będzie jednolite. Ciasto podzielić na 2 części, osobno zapakować w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na min. 2 godz.
Składniki do masy serowej muszą być przygotowane wcześniej, żeby wszystkie miały tę samą temperaturę. Najpierw w mikserze ubić jajka z cukrem, następnie dodać masło i ubić z masą jajeczną. Do masy dokładać ser małymi porcjami - po 2 łyżki. Na koniec dodać mąkę (niektórzy zamieniają na budyń, ale budyń jest dodatkowo słodki i w dodatku aromatyzowany, dlatego ja używam zwykłej mąki), i aromat. Kiedy masa będzie jednolita można wylewać na wcześniej przygotowany spód ciasta.
Spód ciasta to starta na tarce o grubych oczkach jedna z zamrożonych części ciasta. Tarcie zamrożonego na kamień ciasta nie jest łatwym i lekkim zadaniem - ale ja to nazywam spalaniem kalorii przed konsumpcją sernika :)
Na wylaną masę serową ułożyć pokrojone w cząstki brzoskwinie, a na nie dobrze ubita pianę z białek. Piana musi być rozłożona bardzo równomiernie, bo to ona zapobiega wysychaniu i pękaniu sernika. Na białka rozsypujemy drugą część startego na tarce ciasta.
Ciasto włożyć do dobrze rozgrzanego piekarnika (200 stopni) a po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni (z termoobiegiem). W sumie piec ok. 45 min - ja po ok 40 min zaczynam po prostu pilnować żeby się wierzch nie spalił. Zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystygnięcia.
Sernik jest najlepszy następnego dnia.

Piec należy zdecydowanie dłużej, ale w temp. 150 stopni
ReplyDelete