Jest jedna tajemnica oryginalnej greckiej odmiany musaki, którą należy sobie przyswoić raz na wieczne jutro - do podsmażanego mięsa należy dodać CYNAMON! Bez cynamonu efekt końcowy nie jest taki niesamowity.
SKŁADNIKI:
3 bakłażany
3 pomidory
0,5 kg mielonego mięsa (wołowina lub baranina)
2 cebule
tymianek, oregano, cynamon, pieprz, papryka słodka
beszamel (2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, gałka muszkatołowa, pieprz)
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażany pokroić w plastry centymetrowej grubości, jeżeli mają widoczne pestki posypać solą i odczekać, aż plastry puszczą sok, który należy odsączyć aby bakłażan nie był gorzki. Bakłażana podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy lub zgrillować, aż stanie się miękki. Podsmażyć cebulę razem z mięsem i przyprawami.
W żaroodpornym naczyniu układać warstwami: bakłażan - mięso - pomidory - bakłażan - mięso - pomidory - bakłażan. Całość polać beszamelem i wstawić do piekarnika na 160 st. na ok 40 min. Beszamel powinien się lekko zezłocić.

No comments:
Post a Comment