Monday, 1 August 2011

Wołowina z orzeszkami ziemnymi

Moja fascynacja wołowiną trwa :)
Dzisiaj wołowina z orzeszkami na ostro, czyli z chilli. Będzie świetnie pasowała do białego ryżu i sałatki z ogórków w sosie miodowo-musztardowym.


Składniki:
60 dkg wołowiny (łopatka lub udziec)
paczka orzeszków ziemnych niesolonych
czosnek
2 papryczki chilli
sos sojowy
ocet (najlepiej ryżowy)
masło orzechowe
natka pietruszki

Przygotowanie:
Pokrojoną w kostki wołowinę zalać sosem sojowym i octem i odstawić do lodówki na min. 2 godz. Na suchej patelni uprażyć orzeszki i odłożyć. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę i podsmarzyć na niej czosnek oraz posiekane papryczki chilli. Do patelni dołożyć mięso, podsmażyć, dodać orzeszki, zalać odrobiną wody i dusić do miękkości. Przed podaniem rozpuścić w sosie 2 łyżki masła orzechowego i posypać pokrojoną natką pietruszki.

No comments:

Post a Comment